A bétaglükán (1-3/1-6 béta glükán) egy speciális szénhidrát komplex, mely bizonyos gombákbannagyobb mennyiségben megtalálható (pl. Maitake gomba). A béta glükánokat a kutatók évek óta nagyon alaposan vizsgálják, mivel a béta glükán közismerten jótékony hatással van az immunrendszerre. Korábbi tanulmányomban (1000 kutatás eredménye) részletesen írtam arról, hogy az 1000 korábban elvégzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy a béta glükán rendkívül jó immunrendszer erősítő és a ráksejtekkel szemben pusztító hatással rendelkezik.
A sok cukor molekulából álló cukrokat, amelyek azonban csak egyféle cukor molekula típusból tevődnek össze poliszacharidoknak nevezzük. Vízben nem oldódnak, élesztővel nem erjeszthetők. A természetben igen elterjedtek, a növények sejtfalának legfőbb anyagát alkotják.
Formáik:
1. szerkezeti poliszacharidok: cellulóz, pektin, lignin
2. tartalék tápanyagok: keményítő, glikogén, inulin
3. ismeretlen funkciójú poliszacharidok: pl. guar-gumi, stb.
A béta glükánok olyan poliszacharidok, amik egyféle cukorból (monoszacharidból) épülnek fel, ezért az egységes glükóz polimerek családjába tartoznak. Tehát a béta glükán nem egy molekula, hanem egy molekula család. A zab, a zöldárpa, a ganoderma rengeteget tartalmaz belőle (Green Magma, Liver Strenght).
A béta glükánokat az emberi emésztő rendszer enzimjei nem tudják lebontani, ezáltal azok helyben vagy felszívódva különböző élettani hatást tudnak kifejteni.
Mai tudásunk szerint a ráksejteket övező mucopoliszacharid köpeny (external coat) és a béta glükánok közt olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amik a ráksejtek osztódását akadályozzák, ugyanakkor az ép immunsejtek lyphocyták és fehérvérsejtek fagocitózisát, sejtpusztító hatását fokozzák.
A főként megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló medicina már évszázadokkal ezelőtt felfedezte a béta glükán jótékony tulajdonságait, az utóbbi évtizedekben pedig a molekula pontos szerkezete is kirajzolódott.
A szerzett immunitás (védőoltás) mellett sokkal nagyobb jelentősége van a veleszületett, természetes immunitásnak (természetes ölősejtek, granulociták). Szervezetünk elsődleges védekező mechanizmusát a természetes immunitás jelenti, ezek a sejtek képesek lehetnek a szervezetbe kerülő vírusok, baktériumok vagy a kialakuló rákos daganatok elpusztítására. Ezeket a bizonyos természetes ölősejteket és neutrofil granulocitákat képes a béta glükán mozgósítani. Laboratóriumi és állatkísérletekben a béta glükán tumorsejt pusztító hatása egyértelműen bebizonyosodott és egyre több eredmény utal arra, hogy emberekben kialakult daganatok esetében is hasznos lehet.
A modern rákkutatás egyes ága azokkal a vegyületekkel foglalkozik, melyek képesek bekapcsolni és erősíteni a szervezet természetes védelmi rendszerét, ezáltal a szervezet külső segítség révén maga képes elpusztítani a benne kialakult rosszindulatú sejteket. Ez szöges ellentétben áll azzal a megszokott módszerrel, mely arra koncentrál, hogy a daganat sejteket külső beavatkozással próbáljuk elpusztítani (sugárkezelés, kemoterápia) még olyan áron is, hogy közben magát a szervezetet is gyengítjük.
A béta glükán kiváló példája annak, hogyan segíthetjük szervezetünk védekezését teljesen természetes vegyületekkel.
A béta glükánnal végzett kutatások az 1940-es években indultak el, amikor felfedezték, hogy egy Európában igen jól ismert gyógyszer (Zymosan) mellékhatások nélkül erősíti az immunrendszer működését. Kb. 20 év múlva állapították meg, hogy ezt a tulajdonságát a benne található béta-1,3-D-glükánnak köszönheti. 1975-ben bőrrákos betegeket kezeltek béta glükán injekcióval, s a rák okozta károsodás 5 nap elteltével csökkenni kezdett.
Csak 1980-ban fedezték fel azt, hogy a béta glükán rendelkezik egy olyan receptorral, mely a makrofág sejtekhez képes kapcsolódni, s így bekapcsolni annak működését. Ezáltal a béta glükán nem csak a kórokozókkal szembeni védelemben játszik szerepet, hanem képes serkentetni a csontvelő működését is.
Milyen vélt vagy bizonyított hatásait, illetve használati módjait ismerjük ma a béta glükánnak?
- immunrendszer erősítés (kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben vagy éppen kemoterápiás kezelés után)
- sebgyógyító hatás
- javasolt lehet antibiotikumok mellett a szedése (egerekben 56%-kal növelte e betegségek túlélési esélyét)
- fertőzések megelőzése, kezelése esetén: E.coli, Candida albicans, Staphylococcus aureus
- gombás fertőzések esetén
- fekélyek esetén
- égési sérülések esetén
- csökkent immunműködés esetén (pl. HIV)
- rákos betegségek esetén
- magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek szintén ajánlott, mivel kísérletek szerint képes csökkenteni az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin szintet
- patkánykísérletekben jelentősen csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét
- várandósságban a béta glükán magzatvédő hatását mutatták ki (fertőzésekkel szemben)
A béta glükán immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása, valamint a rákos daganatokkal szemben kifejtett pusztító hatása egyre nyilvánvalóbb, ezért a béta glükán szerves részét képezi a komplementer medicinának.
Forrás: betaglucan.org
NOW Béta-1,3/1,6 D Glükán 100mg 90db
WGP Béta-glükánt és Grifola frondosa gombát tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
A készítmény hatóanyagai - a WGP 1,3/1,6 D-glükán és a Grifola frondosa (maitake) gomba az immunrendszer megfelelő működését segítik. A WGP béta glükán természetes módon segíti a szervezet megfelelő immunválaszait, fokozza a makrofágok termelődését, aktivitását. A maitake gomba bevitele szintén a védekező rendszer működését segíti elő.
Összetevők: beta 1,3/1,6 D-glükán (Saccharomyces cerevisierből), maitake (Grfiola frondosa) gomba termőtest por, kapszulahéj, cellulóz, csomósodást gátló anyagok (magnézium sztearát, szilícium-dioxid), rizsliszt
Felhasználási javaslat: napi 1-2 kapszula fogyasztása javasolt
A napi adag tartalmaz:
1 kapszula: 100mg WGP 1,3/1,6 G-glükán, 160mg Grifola frondosa
2 kapszula: 200mg WGP 1,3/1,6 G-glükán, 320mg Grifola frondosa
Figyelmeztetés: a termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tartandó.
Minőségét megőrzi: a dobozon jelzett hónap végéig (hónap, év)
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Származási ország: USA
Ára: 5.130.-Ft.
Nettó tömeg: 27,72g
Maitake gombát tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Az óriás bokrostapló (maitake, Grifola frondosa) Magyarországon is gyűjthető, termesztésbe vont nyári és őszi gomba. A gomba termőtestét és micéliumát fogyasztjuk. Immunstimuláns hatása poliszacharid tartalmának köszönhető. A poliszacharidok hozzájárulnak a szervezet természetes ellenálló képességének fenntartásához.
Összetevők: maitake (Grifola frondosa) gombapor (300mg/kapszula), maitake gomba-kivonat (60mg/kapszula), kapszulahéj (cellulóz), csomósodásgátló anyag (magnézium-sztearát).
Felhasználási javaslat: naponta 3X1 db kapszula fogyasztása javasolt. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A napi adag (3 kapszula) 45mg gomba poliszacharidot tartalmaz.
Figyelmeztetés: a termék fogyasztása terheseknek, szoptató anyáknak nem ajánlott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tartandó.
Minőségét megőrzi: a dobozon jelezett hónap végéig (hónap, év).
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Kapcsolódó tanulmányok:
A maitake gomba grifolánt tartalmaz, ami egy nagyon fontos béta glükán poliszacharid (sok cukor molekula összekapcsolódása). Úgy tűnik, a grifolan nevű béta glükán képes aktiválni a makrofágokat, melyek az immunrendszer “nehéz tüzérségének” tekinthetők. A maitake gyógygomba ezen tulajdonságait Larry A. Walker, Ph.D., R.D. vizsgálta és publikálta 1997 júniusában (Natural product update, Drug Topics, 1997 június).
A maitake gyógygomba másik fontos összetevője, a D frakció szintén képes az immunrendszer aktiválására.
Éppen a fenti tulajdonságok miatt tűnik úgy, hogy a maitake gyógygomba alkalmazása rákos betegeknél javasolt lehet. Laboratúriumi vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a maitake gyógygomba kivonat képes blokkolni a tumorsejtek növekedését, rákos egerekben az immunrendszer erősödését figyelték meg.
Haroaki Nanba kutatásainak eredményét 1996-ban publikálta (Maitake D-fraction: healing and preventing potentials for cancer, Townsend Letter for Doctors and Patients, Feb/Mar 1996). Egy klinikai vizsgálat során 165 előrehaladott rákos betegnél vizsgálták a D-frakció hatását. A betegek vagy maitake D frakció kivonatot vagy ezzel kombinált kemoterápiás kezelést kaptak. A maitake gyógygomba hatásosnak bizonyult leukémiában, gyomor-, és csontrákban. Az eredmények még inkább javultak, amikor a maitake gyógygomba kivonatot kemoterápiával kombinálták. Náluk a maitake gyógygomba csökkentette a kemoterápia mellékhatásait (pl. étvágytalanság, hányás, hajhullás, fehérvérsejt csökkenés, hányinger, émelygés).
A maitake gyógygomba egyéb felhasználási területei
A II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek szintén profitálhatnak a maitake gyógygomba fogyasztásából Hiroaki Nanba és Keiko Kubo kutatók szerint. A maitake gomba ezen tulajdonságát a benne található X frakciónak köszönheti. Egér kísérletekben egyértelműen igazolták a maitake gyógygomba kivonat vércukorszint csökkentő tulajdonságát.
Japánban emellett számos orvos alkalmazza a maitake gyógygombát magas vérnyomás betegségben, magas koleszterinszint csökkentésére, az emésztési problémák kezelésére.
Reishi és shiitake gomba tartalmú étrend-kiegészítő kapszula
A pecsétviaszgomba (reishi, ganoderma lucidum) és a shiitake (Lentinus edodes) Magyarországon is gyűjthető, illetve termesztésbe vont gombafajta. A gomba termőtestet és micéliumot fogyasztjuk. A gombák fogyasztása hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához, a szervezet természetes ellenálló képességének megőrzéséhez.
Összetevők: rizsliszt, shiitake gombapor, zselatin, shiitake gomba-kivonat, reishi gomba-kivonat, csomósodásgátló anyagok (magnézium-sztearát, szilícium-dioxid).
Felhasználási javaslat: napi 2X2 db kapszula fogyasztása javasolt. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
A napi adag (4db kapszula) 360mg reishi gomba-kivonatot, 1,2g shiitake gomba port és 600mg shiitake gomba-kivonatot tartalmaz.
Figyelmeztetés: a termék fogyasztása terheseknek, szoptató anyáknak nem ajánlott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tartandó.
Minőségét megőrzi: a dobozon jelzett hónap végéig (hónap, év)
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Származási hely: USA
A ganoderma gyógygomba a fák törzsén nő. Fényes, kemény, aszimmetrikus kalapja van, mely több színben is pompázhat a sárgától a feketéig. A gyógygomba kalapját, spóráját és micéliumát használják gyógyításra. A vadon nőtt ganoderma Ázsiában nagyon ritka.
Az ősi Kínában a ganoderma olyan ritka és értékes volt, hogy kötelezően be kellett szolgáltatni a császárnak, s a gomba az „életelixír” nevet kapta. 1972-ben japán kutatók sikeresen kezdték el termeszteni. Kalapjának színe alapján 6 fajtáját különböztetjük meg: sárga, lila, fekete, fehér, zöld, piros. Az eltérő színű gyógygombák eltérő gyógyító hatással rendelkeznek.
A ganoderma gyógygomba a legfontosabb gyógynövény Ázsiában. Szinte minden betegség kezelésére használják az alternatív medicinával foglalkozó szakemberek. Kínában a ganoderma gyógygombával történő gyógyítás kb. 4000 évre tekint vissza. Mentális és fizikai problémák kezelésére egyaránt alkalmas.
A füves emberek, gyógynövény specialisták a ganodermát adaptogén növényként tartják számon, ami természetes szabályozást jelent, tehát serkenti az immunrendszer működését, ha alulműködik és visszafogja, ha túlműködik. A ganoderma gyógygomba legfontosabb összetevői a nagy molekulasúlyú poliszacharidok, és a káros szabad gyökök befogására alkalmas antioxidánsok. Emellett a ganoderma tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot és germániumot.
A ganoderma gyógygombát Japánban és Kínában elsődlegesen a rák kezelésére használják, illetve az immunrendszer serkentésére kemoterápia és sugárkezelés után. Előszeretettel alkalmazzák autoimmun betegségek kezelésére is. Májvédő hatása szintén kiemelkedő.
Japánban, Kínában, Dél-Koreában és az USA-ban kutatók folyamatosan vizsgálják a ganoderma gyógygomba kedvező tulajdonságait és hatásmechanizmusát. Állatkísérletekben kiváló eredményeket értek el a ganoderma gyógygomba alkalmazásával.
A nyugati rákkutatók elsősorban prosztatarák kiegészítő kezelésére használják.
A ganoderma gyógygomba kedvező hatásai leginkább az alábbi betegségekben tapasztalhatók:
- rákos daganatok
- szívritmuszavar
- koszorúér rendellenesség
- magas vérnyomás
- magas vércukorszint
- magas koleszterinszint
- alacsony vérnyomás
- stroke
Egyéb betegségekben is megfigyeltek pozitív hatásokat:
- hányás
- hajhullás
- vesegyulladás
- vesekövesség
- gyomor influenza
- akne
- székrekedés
Ez a gomba azonban étkezési gombaként nem fogyasztható, mert az íze nagyon keserű. Ritkasága miatt ma már nem is a gomba termőtestét fogyasztjuk, hanem pl. lila kukoricán nevelte ganoderma gomba micélium koncentrációját. Ennek a hatóanyag tartalma sokkal magasabb és tetszőleges mennyiség állítható elő belőle (Liver Strength).
A termékek megvásárolhatók Mintaboltunkban:
1092 Budapest, Erkel utca 14/a.
Nyitva tartás: H-P 10:00-19:00
Megrendelés:
Tel., 06 30 870-1040
info@vitamin-abc.hu
Kiszállítás: A megrendelést követő munkanapon.
Budapestre: 1.100.-Ft.
Vidékre: 1.100.-Ft.
20.000.-Ft. feletti megrendelés esetén, a kiszállítás ingyenes.
További termékeinkről információ:
www.info@vitamin-abc.hu
http://beta-glukan.hupont.hu
http://vitaminok-gyerekeknek.hupont.hu
http://ujdimenzioafogyasban.hupont.hu